CALANOVA

Castelfranco Veneto - Treviso
2020

Images

Design approach of “CaLaNova residential building” in Castelfranco Veneto, starts from the assumption that, nowadays, the improvement of existing buildings is essential for the topic of urban regeneration and the containment of land use. In this sense, the principle at the base of the project considers sustainable innovation as a way to support and amplify the value of architecture. This principle is immediately pursued, by putting social, economic and cultural needs of people at the center, and by mixing these needs with comfortable and elegant architectural spaces that interact with the context. In fact, the project seeks a continuous dialogue with the context by means large terraces that amplify the relationship with the surrounding green areas and provide privacy among apartments. In this sense, green area takes on a double value: on one side, it improves the environmental integration of the building and, on the other side, it acts as a sound absorber by mitigating the noises coming from Viale Italia and increasing living comfort. From the planimetric point of view, the project area looks for a synergy with the context by relating the main accesses, for vehicles and pedestrians, on the east side, with Viale Italia. On the contrary, all the livable part of the terraces are related to the South and West sides towards Parco Bolasco; they enjoy an optimal view on the green areas with no traffic. Through a careful building and plant design, which aim is to maximize the containment of energy waste, the building reaches the concept of 360 ° sustainability; it combines social and environmental needs, in the full spirit of urban regeneration.

Project
MAO Architects
Location
Castelfranco Veneto - Treviso
Year
2020
Client
Rinnovare Srl
BORGO FASOL

An exemplary intervention for the way through which it creates a dialogue between the rural identity of the past and its present. The complete renovation of an original 19th century agricultural complex, located in Valdobbiadene in the Treviso Prealps area, authentic and exclusive cradle of the homonymous Prosecco Superiore DOCG, shows a careful mix between modernity and tradition.

Learn more
SEASIDE

The Seaside, located in the popular Jesolo Lido, represents a project of refined elegance which aim is to overcome the traditional idea of “beach house”, by focusing the attention on details and selection of materials. The building enjoys a sea view location next to Piazza Brescia, central area of Jesolo Lido. The building consists of five stories, one penthouse and one basement with garages and stores, for a total of 10 luxury apartments with wide sea views.

Learn more